Er du helfrelst laksefisker? Ja, i så fall kjenner du nok til de beste lakseelvene for laksefiske i Norge. Kanskje har du også besøkt flere av dem, eller kanskje sverger du til en av dem? Det kommer folk fra både fjern og nær til Norges populære lakseelver på sommerstid for å prøve se nok en gang på å dra opp den største laksen!

En ettertraktet fisk

Selv om laksen må se seg slått av ørreten, er laksen en meget ettertraktet fisk blant sportsfiskere. En av forklaringene på dette, kan være at laksefiske i motsetning til ørretfiske, har strenge reguleringer og også er avgiftsbelagt, dvs. at man må betale for å kunne fiske i lakseelver og laksevassdrag. Laksen er derfor ikke like tilgjengelig som ørreten for folk som er glade i å fiske.

Faktisk er laksefiske i både hav og elver regulert ved lov i Norge. Imidlertid er laksefiske mest populært i Norges lakseelver, noe som også gir en flott ekstrainntekt for grunneierne. Laksefiske er også viktig for både turismen og friluftslivet i Norge, og det er noe vi så absolutt kan se på sommerstid hvis vi kjører bil langs en av landets lakseelver.

Norges beste lakseelver

I Norge finnes det faktisk mer enn 600 elver som kan skilte med laks og sjøørret, så hvor bør man så dra hvis man vil forsøke seg på laksefiske?

Her er det forså vidt ikke noe fasitsvar. Det finnes ulike lister over de beste lakseelvene i Norge. Noen tar utgangspunkt i elvenes totalfangst, mens andre legger vekt på egenskaper som vakker natur, miljø og atmosfære, tradisjoner, laksens størrelse og hvordan strykene og hølene er utformet.

I følge boka «Norges beste lakseelver», som har fått det flotte tilnavnet «laksefiskets Michelin-guide», ruver Altaelva på førsteplass med 3 stjerner. Det er 3 andre elver som også har fått 3 stjerner i denne kåringen, og det er Lakseelva, Orkla og Gaula. Elvene som kan skilte med 2 stjerner er Namsen med Sanddøla, Reisaelva, Stabburselva, Børselva, Suldalslågen, Lærdalselva, Gloppenelva, Stjørdalselva med Forra, Bjøra med Søråa, Rauma og Driva, mens elvene med 1 stjerne er Repparfjordelva, Numedalslågen, Mandalselva, Bjerkreimselva, Etneelva, Flekkelva, Vefsna, Beiarn, Målselva, Tana og Vester Jakobselv.

Det vi må huske her er at selv elvene som har fått tildelt 1 stjerne er fantastiske lakseelver. Dette er jo som sagt selveste «Michelin-guiden» når det kommer til laksefiske, og listen inkluderer kun 26 av Norges mer enn 600 lakseelver, så her er det kun det beste av det beste som er nevnt!

Laksefiske er mer enn bare fisk, det er også sosialt

Hvert år samles både nordmenn og turister til laksefiske. Langs de norske lakseelvene er det godt tilrettelagt for denne populære sommeraktiviteten. Her finner vi nemlig en rekke campingplasser og gårder som tilbyr både overnattingsmuligheter og servering. På sommerstid, når sesongen åpner, kommer det laksefiskere fra blant annet Danmark og Tyskland for å få oppleve nok et norsk lakseeventyr.

Selv om fisken riktignok er det viktigste, er det jo også svært hyggelig med sosialt samvær men andre lakseinteresserte som en kan dele historier og erfaringer med.

Vær klar over reglene

Imidlertid må man både som nordmann og turist være klar over reglene ved laksefiske i Norge. Regel nummer 1 er at man har skaffet seg fiskekort og betalt den tilhørende fiskeavgiften. Hvis ikke, kan man komme utfor en kraftig bot, skjennende blikk, samt risikere å bli bortvist.

I tillegg til fiskekort og fiskeavgift, er det også viktig at du setter deg inn i de lokale reglene som er gjeldende for området du skal fiske i, og at du tar hensyn til andre fiskere og selvfølgelig naturen.

Og med det, er det bare å ønske «skitt fiske»!