Du trenger ikke å reise langt fra Namsos sentrum for å kunne fiske fra båt eller land. Nedre Namsen tilbyr nemlig en rekke flotte fiskemuligheter for deg som har båt eller vil ut i båt, eller for deg som vil fiske fra land. Landfiskeplassene er lett tilgjengelig for alle – her skal nemlig alle få kose seg – store, så vel som små!

Hvor kan man fiske fra land?

Så hvor skal man dra hvis man vil ta med guttungen og fiske, eller dra på fisketur med gutta og se hvem som kan dra opp den største fisken?

Namsen tilbyr flust av muligheter. Så pakk sekken og ta med fiskeredskaper som sluk, mark eller flue, og du er garantert et fantastisk fiskeopplevelse i Namsen.

Nedre Namsen ligger ikke langt fra Namsos sentrum, og om du kommer langveis fra med tog eller fly, ligger heller ikke togstasjonen eller flyplassen langt unna.

Tretvikberga, som ligger omtrent 1 kilometer fra Namsos Lufthavn, kan skilte med særdeles flotte landplasser. En annen flott strekning med svært fine landplasser, er like ovenfor utløpet til Nordelva, nærmere bestemt i Kvatningen. Det er også veldig fint å fiske fra odden på Strømhyldhøgda og like nedenfor Selotthøgda.

Urstadmælen, som ligger ca. tre kilometer nedenfor kanskje mer kjente Fiskumfoss, tilbyr også et flott landfiskevald. Dette området har stått for flere personlige fangstrekorder for fiskere som liker å fiske med mark og sluk.

Hvis du liker fluefiske, kan du ta turen til Quilten som ligger nederst i Tørrisdalen, ca. to kilometer nedenfor Fiskumfoss. Her er det ypperligere muligheter for fluefiske, og du kan kjøpe eksklusiv rett til denne naturskjønne og fantastiske fiskesonen.

Hvilke fiskekvoter må man forholde seg til?

Namsenvassdraget er rikt på villaks, smålaks og sjøørret, men du må huske at du må forholde deg til visse kvoter, regler om fiskekort og betaling hvis du vil fiske i vassdraget.

Kvoter

Døgnkvoten på villaks er 2 laks per fisker per døgn. Her er det ingen begrensninger i forhold til vekt. Så snart du har fisket 2 laks, må du avslutte, men du kan fortsette å fiske ved starten av neste fiskedøgn.

Imidlertid beregnes ikke smålaks under 1,5 kilo med i kvoten, men den skal likevel rapporteres til laksebørsen i likhet med all annen fangst. Det samme gjelder også for oppdrettslaks, som heller ikke regnes med i kvoten, men som må rapporteres til laksebørsen.

Når det gjelder sjøørret, er kvoten 2 sjøørret per fisker per døgn ved elvefiske. Ved fiske i innsjøer, er kvoten 5 sjøørret per fisker per døgn. Ved fiske av sjøørret må du også huske en annen ting, nemlig minstestørrelsen som er på 35 centimeter.

Døgnkvoten er personlig – og husk det, for du kan få en klekkelig bot om du ikke overholder den, eventuelt overdrar eller selger kvoten din til andre.

Fiskekort

Du må også sørge for å ha fiskekortet i orden og ha med kvittering for betalt fiskeavgift. Det er også viktig at du alltid har med deg legitimasjon i tilfelle kontroll.

Kanskje reglene virker strenge, men de er der av en grunn. Lovens formål er rett og slett å sikre at naturlige bestander av anadrom laksefisk, innlandsfisk og fiskens leveområder, samt andre organismer som lever i ferskvann, skal forvaltes i henhold til naturmangfoldloven, og på den måten bevare naturens mangfold og produktivitet. På den måten kan bestandene utvikles og gi økt avkastning på sikt – til glede for både rettighetsinnehaverne og fritidsfiskerne.

Ta med telt

Hvorfor ikke ta fisketuren som en overnattingstur? Enten du er sammen med sønnen eller kompisene, skal man vel lete langt etter en hyggeligere opplevelse enn en fisketur. Å nyte et måltid med grillet egenfanget fisk, er vel kanskje noe av det beste som finnes!